Придайте идеален външен вид на старите си обувки с тези прости трикове за почистване. Ето как да почистите обувките - без да купувате скъпи продукти.

Кожени обувки

Как да почиствате обувките зависи най-вече от техния материал. При кожените обувки почистете мръсното като избършете петната с разтвор от равни части вода и бял оцет. След като обувките ви изсъхнат, изтрийте ги с мека кърпа. Полирайте с влажна кърпа, потопена в сода за хляб. Избършете обувките си, а след това ги полирайте отново, след като са изсъхнали.

Лачени кожени обувки

Ако вашите лакирани кожени пантофки или обувки с токчета имат неприятни дтраскотини, натъркайте малко мазно желе в надраната повърхност с помощта на памучен тампон. Ако всичко, от което се нуждаят, е малко блесък, използвайте почистващ препарат за стъкло за подобряване на блясъка.

Обувки от велур

Работейки в една посока, използвайте четка за почистване на нокти или почистваща четка за дрехи, за да омекотите леко петната. След като сте изкарали замърсяването на повърхността, добавете натиск и работете с четката в двете посоки, за да обработите дълбоките петна. Ако е необходимо, можете да използвате и пила за нокти. За истински упорити петна използвайте бяла кърпа, за да разтъркате белия оцет или алкохол, за да обработите мястото или да го използвате навсякъде, за да освежите велура. (Не се притеснявайте - те няма да оставят следи от вода.)

Коркови обувки с платформа

Сигурно много обичате новите си обувки на платформа от Бутик Арена с коркова подметка и искате да са винаги като нови. Започнете със смесване на литър топла вода с ½ чаша бял оцет и няколко капки перилен препарат за 30 секунди. Избършете цялата обувка с разтвора, след това натопете кърпата обратно и се фокусирайте върху корка, като използвате малки кръгове, за да почистите. След като сте изчистили цялата мръсотия, избършете тока с чиста кърпа.

Обувки с платформа от въже

За тези обувки използвайте четка за зъби, за да изтриете внимателно покритата с въже част на подметката с почистващ препарат за килими или тапицерии. Уверете се, че работите в посоката, в която е разположено въжето, за да избегнете риска от износване.