Кой са най-вероятните причини да се пукне тръба

Пукната тръба във водопроводната система е един от най-често срещаните ВиК проблеми, както в дома така и в бизнеса. Има няколко основни фактора да предизвикат това, като основният е невнимание от страна на собственици през зимните месеци, когато замръзват тръбите.

Някои други причини, поради които трябва да повикате спешно водопроводчик може да бъде и корозирали и амортизирани тръби с напредването на възрастта им, неправилната употреба или стара повреда. Тръбите винаги са поставени под налягане и пропуск при изграждането на ВиК инсталацията може да се доведе до сериозни течове в последствие. Ефекта от течаща тръба може да бъде доста драматичен и опустошителен едновременно, а да не коментираме, че неимоверно води до увреждане на Вашето имущество и на вашите комшии, което от друга страна води до обтягане на отношения. За отстраняването на един по-сериозен теч понякога оставя живущите без вода цял ден, което си е изключително неудобство, затова препоръчваме да се правят профилактични термографски анализи за избягването на подобни ситуации.

В последните десетилетия имаме голям бум на населението в София, което изисква определени подобрения във водопроводната инсталация на града. В днешно време тя е толкова сложна особено в домовете ни, така, че един теч от спукана тръба е едно от най-лошите неща, които могат да ни се случат в къщи, а да не коментираме, че цената за отстраняването на теча си е значителна и като прибавим загубата на вода се получава един доста голям разход.

Потенциалната загуба на вода от течаща тръба може да достигне до 400 литра на час, което си е равносилно да се удряте душ през един час. Това означава, че ако не забележите този ВиК проблем е напълно възможно да останете учудени в края на месеца от сметката си за вода.

Но най-вероятната причина за спукването на една тръба в къщи може да дойде от ниските температури през зимата и особено около неизолирани тръби. Това обикновено се случва, когато не разполагате с правилната топлина. Тогава тръбата избухва тъй като водата като замръзне се разшириява.

Спуканите тръби могат да бъдат доста опостушителни, така че трябва да направите всичко възможно за да се предпазите от подобна авария.

  1. Уверете се, че знаете къде се намират всичките Ви спирателни кранове.
  2. Уверете се, че всички външни чешми и тръбопроводи, включително дренажни тръби за отопление и водопроводни са топлоизолирани.
  3. Всички тръби, които се намират в неотопляеми зони като мансарди, мазета и гаражи трябва да се изоставя с добро качество.
  4. Всички тръби, заровени в земята трябва да бъде закопани на необходимата дълбочина за да не замръзват.
  5. Изолирайте централния щранг – това толкова често се пропуска.

Ако имате нужда от квалифициран водопроводчик за гр. София посетете нашата уеб страница.

Ако имате нужда от професионална термографска диагностика за откриване на течове в Пловдив – https://vikplovdiv.com/откриване-на-течове/